Vinç operatörü olmak isteyen kişilerin sayısı ve vinç adedi ülkemizdeki inşaatlara paralel olarak her geçen gün artıyor. Çünkü vinçler, şantiyelere iş gücü ve zaman kazancı sağlamalarının yanında bazı özel mimari yapıları inşa ederken de çeşitli kolaylıklar yaratıyor. Ülkemizdeki inşaat ve şantiye alanları genişledikçe de vinçler en çok aranan makine ve ekipman haline geliyor. Aynı şekilde, iş sahalarında paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanabilen kişilere yani vinç operatörlerine olan talep de hızla artıyor.
Mobil Vinç Operatörü
Vinç operatörü, inşaat ve sanayi alanları, limanlar, demir yolu sahaları, madenler ve benzeri diğer yerlerde makine, teçhizat ve diğer büyük nesneleri kaldırmak, taşımak, konumlandırmak veya yerleştirmek için vinçleri kullanan kişilerdir. Vinç operatörü olmak aslında dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. Vinç operatörlerinin çalışma saatleri esnektir, ayrıca yağmur, kar gibi kötü hava koşullarında bile hatasız çalışmaları gerekir. Bu meslek grubu, sağlam zihin ve yüksek konsantrasyon gerektiren bir meslek grubudur. Bu meslekte oluşabilecek en ufak bir dikkatsizlik çok kötü sonuçlara yol açabilir.
Vinç operatörlüğü zor bir meslek olduğundan, her an temin edilebilen bir personel grubu değildir. İşverenlerin vinç operatörü talebi ne kadar fazla olursa olsun ülkemizde bu mesleği icra edebilen çok fazla yetişmiş kişi bulunmamaktadır. Vinç operatörü olmak için en başta Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesi gereklidir. Çünkü meydana gelebilecek bütün kazalardan operatör sorumlu tutulur.