Avrupa’da mobile crane olarak anılan vinç Türkiye’de sabit kaldır götür tek mekanik bomlu aşağıdan ve yukarıdan halatlı araç kurtarma, küçük tezgahları kaldırma sistemleri ile başladı. Avrupa’da yaygın teleskopik vinçlerden sonra ülkemizde de katlanır bomlu vinçlerinden imal edilme çalışmaları başladı. Ülkemizde Konya ilinde 1980’li yıllarda mühendislerin hidrolik katlanır bomlu vinci imal etmesi çokta zor olmadı. 10 tonluk vinçlerin kramayer dönüşlülerinden sonra, bütün parçalarında yeniden tasarımla çember dişliler ile 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 hatta 150 tonluk vinçlerin üretilmesi bile sektörün Türkiye’de gelişmesi için atılan en büyük adımlardan oldu. Türkiye’de araç üstü vinçlerin üretiminde kullanılan teknolojiler ve üretim hacmi artarken 2. El piyasası da genişledi. 2. el vinç ve yeni vinç satışında kalite ve profesyonelliği yakalayan aracı firmalar oluşmaya başladı.

2. El Vinç Hizmeti

Araç üstü vinç alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri üreticinin ticari kimliğinin yanı sıra ürettiği ürünün müşterilere tanıtılması, malzemelerinin yerinde ve kaliteli kullanılması ve en önemlisi satış sonrası hizmette sağladığı destek ve tecrübedir. Yeni ve 2.el araç üstü vinç imalatçısının geçmişinde ürettiği vinç sayısı, ithal ettiği vinç sayısı, 2. el vinç trafiğinde isminin anılır, alım satımda lokomotif olması önemlidir. 2. el araç alırken aracı kurum seçiminde ise en önemli hususlar müşterilere alternatif sağlaması, 2.el ve yeni vinç satışı ve alışı yapacak kişilerin doğru yönlendirilmesi. Her şeyi komisyon olarak dar bir pencerede değerlendirmeden, vincini satacak kişinin daha kolay ve hızlı satabilmesi için vincinin nominal değeri hakkında satıcıyı bilgilendirip, müşteriye ise en uygun ve ekonomik çözümü sunabilmesidir.

Vinç alacak kişilerin aracı ve vinci ayrı değerlendirmesi önemli konulardan biri. Vincin sıfır fiyatının 2.elde yaşıyla orantılanması ve doğru fiyatın bulunması, vincin dönüş, bom, kaldırma, kırma, uzatma silindirlerinin kontrolleri, yağ kaçakları vb. vinç alacak kişinin bir uzmandan yardım alarak tespit edebileceği konulardır. 2. el vinç ve yeni vinç alım ve satımında en önemli unsurlar: temin süresi, vincin ve kamyonun kalitesi, vincin ve aracı kuruluşların daha önceki tecrübeleri, satış sonrası hizmeti vinç alıcısını ve satıcısını etkileyen unsurlardır. Vinç alım satımında aracı kuruluşun hizmet bedeli olan 2 gibi oranı vermeme yönündeki düşünce; müşteriyi alacağı ve satacağı vinçte telafisi olmayan zararlara yol açmasına sebep olabilmektedir. Aracı kuruluş vincin geçmişini, parçalarını, kamyonun durumunu vb. her türlü ekspertiz bilgilerini alıcıya ve satıcıya verir. Bu bilgilerin objektif olarak değerlendirilmesi vinci alan ve satandan ziyade vinç alım satım komisyoncusu tarafından gerçekleştirilir.

[Toplam:0    Ortalama:0/5]